VOLS QUE EL CICLE GAUDÍ ARRIBI AL TEU MUNICIPI?APUNTA'T A LA NEWSLETTER

Sílvia Munt, Marcel Barrena i Celia Rico inauguren la itinerància de les Converses de l’Acadèmia amb el Cicle Gaudí

noticia_converses_academia

Les trobades dels cineastes amb el seu públic arrenquen el 20 d’octubre a Navarcles, en el marc del festival CLAM

L’Acadèmia del Cinema Català inaugurarà el 20 d’octubre la itinerància de les seves Converses a través del Cicle Gaudí, amb l’objectiu d’acostar els processos de creació que hi ha darrere les pel·lícules catalanes al públic de tot el territori. El circuit estable de cinema català va superar el 2022 els 45.000 espectadors i les 110 sales a tot el país, alhora que va internacionalitzar la seva acció amb seus a l’Alguer, Catalunya Nord i Mèxic.

La itinerància arrenca aquest divendres a l’Auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles, una de les 114 poblacions de la xarxa, en el marc del CLAM (Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya). La taula rodona Cinema i compromís: el testimoni de Sílvia Munt, Marcel Barrena i Celia Rico, moderada per Judith Colell, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, convoca els tres reconeguts cineastes, que han basat les seves darreres pel·lícules en fets reals, per reflexionar sobre el cinema com a eina de conscienciació social.

La taula anirà seguida de la projecció de Las buenas compañias, última pel·lícula de Sílvia Munt i títol del mes d’octubre del Cicle Gaudí. El film, reconegut amb el Premi Jurat Jove a la millor pel·lícula del Festival de Màlaga i el Premi del públic al Festival de Drets Humans de Sant Sebastià, està ambientat als anys vuitanta i explica la història de Bea, una noia de setze anys integrada en un grup de dones de Rentería en lluita per aconseguir l’aprovació del dret a l’avortament. En el retrat d’aquell estiu que marcarà les seves vides, basat en fets reals, Munt referma el seu compromís amb el feminisme, també present en l’òpera prima de Celia Rico. A Viaje al cuarto de una madrela directora va portar a la pantalla la relació entre una mare vídua i la seva filla en un petit poble andalús. La seva capacitat per reflexionar sobre els referents femenins amb què creixem, a partir del retrat de la intimitat i el lent despertar de les dues dones, va ser reconegut amb quatre Premis Gaudí. A les estatuetes per al millor guió i les dues actrius protagonistes, Lola Dueñas i Anna Castillo, es va afegir el Premi del públic a la millor pel·lícula. El film va arribar a les sales del Cicle Gaudí l’any 2019.

El compromís social és una constant en tota la filmografia del director Marcel Barrena. Amb 100 metros va donar visibilitat a l’esclerosi múltiple i amb Mediterráneo va oferir un relat colpidor i ple de valentia inspirat en el naixement de l’ONG Open Arms. Les dues pel·lícules acumulen sis Premis Gaudí, incloent-hi el Premi especial del Públic per a Mediterráneo, títol que el Cicle Gaudí va programar el març del 2022. El 2024 estrenarà El 47, pel·lícula protagonitzada per Eduard Fernández, en el paper d’un conductor d’autobús que lluita per portar el transport públic al seu barri en la Barcelona de 1978.

Amb aquesta iniciativa, l’Acadèmia reafirma el seu compromís amb fer accessible el cinema català al públic d’arreu de Catalunya i amplia l’abast del Cicle Gaudí, una iniciativa sense precedents a la resta d’Europa, que ha aconseguit en sis anys arribar a un de cada nou municipis catalans. Amb les Converses al territori, el Cicle Gaudí ofereix també al públic d’arreu un espai de reflexió i divulgació sobre el procés de creació que hi ha darrere els títols projectats.


Cinema i compromís: el testimoni de Sílvia Munt, Marcel Barrena i Celia Rico
CLAM · Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya

Divendres 20 d’octubre a les 19.30 h
Auditori Agustí Soler i Mas
Av. Generalitat, 1. Navarcles


Organitza: Acadèmia del Cinema Català

Amb el suport de: Generalitat de Catalunya – Departament de Cultura, Diputació de Barcelona, Diputació de Girona, Diputació de Lleida – Institut d’Estudis Ilerdencs, Diputació de Tarragona, Fundació SGAE , Fundació Víctor Grífols

Amb la col·laboració de: TV3, Catalunya Ràdio, Carnet Jove, La Vanguardia, Xarxa de Televisions Locals