VOLS QUE EL CICLE GAUDÍ ARRIBI AL TEU MUNICIPI?APUNTA'T A LA NEWSLETTER

El Projecte Cicle Gaudí

El Cicle Gaudí és un projecte que impulsa l’Acadèmia del Cinema Català amb el suport de la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, la Fundació SGAE i la Fundació Víctor Grífols i Lucas. Constitueix una xarxa estable de sales a Catalunya que porta 10 pel·lícules catalanes l’any, una cada mes, a un centenar de poblacions de tot el territori. Arriba allà on la ciutadania no té un accés fàcil a l’oferta en pantalla gran, ja sigui per manca de sala de cinema o bé per absència de programació catalana a les sales de cinema properes.

Des del seu naixement, el Cicle Gaudí s’ha expandit ràpidament pel territori, passant de les 12 sales amb què va engegar el 2016 a la província de Barcelona, al centenar que formen part de la xarxa que cobreix tota Catalunya i part de l’estranger.

MISSIÓ I VALORS

La voluntat que hi ha darrere aquest projecte és promoure el consum de cinema català a tot el territori de llengua catalana, prestigiar la cinematografia feta aquí i fomentar un hàbit de consum en el públic, facilitant-li l’accés a les històries que més directament l’interpel·len.

El Cicle Gaudí, que des de 2016 fa possible la programació de cinema català en més d’un un centenar de poblacions de Catalunya, fa un pas endavant en la seva internacionalització, iniciada l’any passat a Ciutat de Mèxic, i arriba enguany a Berlín, Santiago de Xile, Guadalajara i Londres. 

En totes aquestes ciutats s’hi podran visionar pel·lícules que mostren la vitalitat i diversitat del cinema produït a Catalunya, present en festivals de tot el món i premiat internacionalment. Un comitè d’experts procedents de diferents àmbits del sector com la crítica cinematogràfica, la programació o la docència universitària, ha fet la selecció a partir de criteris de qualitat, pluralitat i actualitat.

Pel què fa als espais on es programa el Cicle Gaudi, són els següents: Cinema Tonalá (Ciutat de Mèxic), Museo Cabañas (Guadalajara), Institute of Contemporary Arts (Londres), Kino Babylon Mitte (Berlín), y Pontificia Universidad Católica de Chile (Santiago de Chile).

La projecció del cinema català a l’exterior és una de les prioritats de l’Institut Ramon Llull, que és qui organitza el Cicle Gaudí en l’àmbit internacional, amb la coordinació de l’Acadèmia del Cinema Català.

El Cicle Gaudí també està present a la localitat italiana de l’Alguer (de la mà de Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural de l’Alguer, Società Umanitaria di Alghero, Fondazione Alghero i Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya), i a una petita xarxa estable a la Catalunya Nord, en els municipis de Ceret, Perpinyà i Prada de Conflent.

QUI SOM

Les persones que fem possible el Cicle Gaudí som un equip petit de perfils diversos i complementaris que tenim en comú la passió pel cinema i la cultura.
 
L’equip del Cicle Gaudí el conformem:
  • Laia Aubia. Direcció de l’Acadèmia del Cinema Català
  • Gerard Gil. Producció
  • Marina Saura. Cap de projecte

QUI HI HA DARRERE EL CICLE GAUDÍ

L’ Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques Catalanes, entitat que impulsa el Cicle Gaudí, neix amb l’objectiu de ser la veu unitària de la cinematografia catalana formada per tots els sectors creatius i productius de la professió en matèria artística i científica, de forma anàloga a d’altres acadèmies cinematogràfiques.

 

Les finalitats principals de l’Acadèmia són:
  1. Aglutinar els professionals del sector creatiu, tècnic i de producció cinematogràfica de Catalunya per donar una identitat a les nostres produccions cinematogràfiques.
  2. Cohesionar el sector cinematogràfic català.
  3. Promocionar el cinema català i dotar-lo de prestigi davant dels mitjans de comunicació i el públic en general.
  4. Contribuir a la internacionalització del cinema català.
  5. Impulsar la innovació i la formació continuada entre els professionals catalans de tot el sector, impulsant fòrums de discussió i debats.
  6. Recolzar els joves talents.
  7. Capitalitzar el potencial del cinema català.
  8. Atorgar els premis Anuals de l’Acadèmia, anomenats Premis Gaudí, instaurats l’any 2008 i que varen prendre el relleu dels Premis Barcelona, impulsats i organitzats pel Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya, consolidant-ne el seu prestigi i la seva trajectòria.
  9. Aconseguir el reconeixement internacional de l’Acadèmia.
  10. Intervenir en el redactat i aprovació de tots els elements legislatius i normatives oficials que afectin al cinema en qualsevol de les seves accepcions.
  11. Exigir una política de recursos públics pel foment i la consolidació de la nostra cinematografia.
  12. Investigar, analitzar i estudiar científicament el fet cinematogràfic i difondre’n el seu coneixement.
Per a desenvolupar el seu objectiu i les finalitats que li són inherents, l’Acadèmia duu a terme les següents activitats:
  1. Organitzar trobades o cicles per promoure la cinematografia catalana arreu del món i internacionalitzar el cinema català;
  2. Establir vincles amb altres acadèmies cinematogràfiques i institucions culturals d’arreu del món;
  3. Crear sinèrgies amb entitats culturals i artístiques de Catalunya i d’arreu del món;
  4. Atorgar, organitzar i promoure els premis Anuals de l’Acadèmia i dotar-los del segell i del prestigi que tenen altres premis europeus i internacionals;
  5. Coordinar i col·laborar amb els diversos organismes i departaments del govern de la Generalitat implicats en la promoció i producció del cinema català per optimitzar els recursos;
  6. Intervenir en el redactat i aprovació de tots els elements legislatius i normatives oficials que afectin al cinema en qualsevol de les seves accepcions;
  7. Intervenir en la política de subvencions o polítiques cinematogràfiques;
  8. Recolzar els joves talents mitjançant la creació de Premis, beques o ajuts;
  9. Promoure la recuperació del patrimoni cinematogràfic a través de recerques i reivindicar-lo a través d’elements distintius com plaques, murals o publicacions;
  10. Editar publicacions de referència amb les conclusions dels diferents estudis;
  11. Organitzar fòrums de discussió així com debats i seminaris;
  12. Fomentar la innovació entre els professionals de tots els àmbits del sector cinematogràfic;
  13. Qualsevol altra que sigui adequada al compliment de l’objecte i de les finalitats pels quals va ser creada l’Acadèmia.

ORGANIGRAMA

L’Acadèmia del Cinema Català es composa d’una Assemblea General i es regeix per la Junta Directiva. La Junta Directiva actual està formada per deu socis de l’Acadèmia. L’Equip de Govern assisteix al president en les seves funcions executives i administratives.
  • Presidenta: Judith Colell
  • Vicepresident: Carlos R. Ríos
  • Secretària: Carla Simón
  • Tresorer: Eduard Sola
  • Vocals: Alba Cros, Maria Molins, Ana Pfaff, Sílvia Quer, Àngels Masclans i David Verdaguer

El càrrec de directora l’ocupa Laia Aubia que és qui exerceix l’organització, coordinació i supervisió dels diferents serveis que ofereix l’Acadèmia.

Si en vols saber més, clica aquí