EL PROJECTE CICLE GAUDÍ

El Cicle Gaudí és un projecte que impulsa l’Acadèmia del Cinema Català amb el suport de la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, la Fundació SGAE i la Fundació Víctor Grífols i Lucas. Constitueix una xarxa estable de sales a Catalunya que porta 10 pel·lícules catalanes l’any, una cada mes, a un centenar de poblacions de tot el territori. Arriba allà on la ciutadania no té un accés fàcil a l’oferta en pantalla gran, ja sigui per manca de sala de cinema o bé per absència de programació catalana a les sales de cinema properes.

 

Des del seu naixement, el Cicle Gaudí s’ha expandit ràpidament pel territori, passant de les 12 sales amb què va engegar el 2016 a la província de Barcelona, al centenar que formen part de la xarxa que cobreix tota Catalunya i part de l’estranger.

MISSIÓ I VALORS

La voluntat que hi ha darrere aquest projecte és promoure el consum de cinema català a tot el territori de llengua catalana, prestigiar la cinematografia feta aquí i fomentar un hàbit de consum en el públic, facilitant-li l’accés a les històries que més directament l’interpel·len.

A més d’abraçar poblacions del territori, el Cicle Gaudí s’ha internacionalitzat i està present a la localitat italiana de l’Alguer (de la mà de Plataforma per la Llengua, Società Umanitaria di Alghero, Fondazione Alghero i Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya), i a 10 universitats a tot el món que imparteixen docència d’estudis catalans (de la mà de l’Institut Ramon Llull), arribant a un públic potencial en l’àmbit internacional encara més ampli. En aquests moments s’està treballant per inaugurar una petita xarxa estable a la Catalunya Nord.

QUI SOM

Les persones que fem possible el Cicle Gaudí som un equip petit de perfils diversos i complementaris que tenim en comú la passió pel cinema i la cultura.
L’equip del Cicle Gaudí el conformem:

Laia Aubia. Direcció de l’Acadèmia del Cinema Català

Marina Saura. Cap de projecte

Irene Forment. Producció

QUI HI HA DARRERE EL CICLE GAUDÍ

L’ Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques Catalanes, entitat que impulsa el Cicle Gaudí, neix amb l’objectiu de ser la veu unitària de la cinematografia catalana formada per tots els sectors creatius i productius de la professió en matèria artística i científica, de forma anàloga a d’altres acadèmies cinematogràfiques.

Les finalitats principals de l’Acadèmia són:

  1. Aglutinar els professionals del sector creatiu, tècnic i de producció cinematogràfica de Catalunya per donar una identitat a les nostres produccions cinematogràfiques.
  2. Cohesionar el sector cinematogràfic català.
  3. Promocionar el cinema català i dotar-lo de prestigi davant dels mitjans de comunicació i el públic en general.
  4. Contribuir a la internacionalització del cinema català.
  5. Impulsar la innovació i la formació continuada entre els professionals catalans de tot el sector, impulsant fòrums de discussió i debats.
  6. Recolzar els joves talents.
  7. Capitalitzar el potencial del cinema català.
  8. Atorgar els premis Anuals de l’Acadèmia, anomenats Premis Gaudí, instaurats l’any 2008 i que varen prendre el relleu dels Premis Barcelona, impulsats i organitzats pel Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya, consolidant-ne el seu prestigi i la seva trajectòria.
  9. Aconseguir el reconeixement internacional de l’Acadèmia.
  10. Intervenir en el redactat i aprovació de tots els elements legislatius i normatives oficials que afectin al cinema en qualsevol de les seves accepcions.
  11. Exigir una política de recursos públics pel foment i la consolidació de la nostra cinematografia.
  12. Investigar, analitzar i estudiar científicament el fet cinematogràfic i difondre’n el seu coneixement.
Per a desenvolupar el seu objectiu i les finalitats que li són inherents, l’Acadèmia duu a terme les següents activitats:
  1. Organitzar trobades o cicles per promoure la cinematografia catalana arreu del món i internacionalitzar el cinema català;
  2. Establir vincles amb altres acadèmies cinematogràfiques i institucions culturals d’arreu del món;
  3. Crear sinèrgies amb entitats culturals i artístiques de Catalunya i d’arreu del món;
  4. Atorgar, organitzar i promoure els premis Anuals de l’Acadèmia i dotar-los del segell i del prestigi que tenen altres premis europeus i internacionals;
  5. Coordinar i col·laborar amb els diversos organismes i departaments del govern de la Generalitat implicats en la promoció i producció del cinema català per optimitzar els recursos;
  6. Intervenir en el redactat i aprovació de tots els elements legislatius i normatives oficials que afectin al cinema en qualsevol de les seves accepcions;
  7. Intervenir en la política de subvencions o polítiques cinematogràfiques;
  8. Recolzar els joves talents mitjançant la creació de Premis, beques o ajuts;
  9. Promoure la recuperació del patrimoni cinematogràfic a través de recerques i reivindicar-lo a través d’elements distintius com plaques, murals o publicacions;
  10. Editar publicacions de referència amb les conclusions dels diferents estudis;
  11. Organitzar fòrums de discussió així com debats i seminaris;
  12. Fomentar la innovació entre els professionals de tots els àmbits del sector cinematogràfic;
  13. Qualsevol altra que sigui adequada al compliment de l’objecte i de les finalitats pels quals va ser creada l’Acadèmia.
Organigrama

L’Acadèmia del Cinema Català es composa d’una Assemblea General i es regeix per la Junta Directiva. La Junta Directiva actual està formada per deu socis de l’Acadèmia. L’Equip de Govern assisteix al president en les seves funcions executives i administratives.

  • Presidenta: Judith Colell
  • Vicepresident: Sergi Moreno
  • Secretària: Carla Simón
  • Tresorer: Carlos R. Ríos
  • Vocals: Alba Cros, Maria Molins, Ana Pfaff, Sílvia Quer, Eduard Sola i David Verdaguer

 

El càrrec de directora l’ocupa Laia Aubia que és qui exerceix l’organització, coordinació i supervisió dels diferents serveis que ofereix l’Acadèmia.

Si en vols saber més, clica aquí